WERKING VAN DE INSTALLATIE
De met een shovel opgenomen stenen worden in een silo (bunker) gestort. Van onderuit schuift een aandrijving ze op een transportband, die ze schuin omhoog voert naar de trilmachine. Het trillen ontdoet de stenen van vuil (zand, stof en losse stukken), hetgeen via zeven in een opvangbak belandt. Op de afvoerband van de trilmachine, die tevens de toevoerband is naar het volgende onderdeel, worden de stenen nat gespoten. Zo verdwijnen de laatste stofresten en krijgen ze bovendien een egaal gekleurd oppervlak. De bovenop geplaatste roestvaststalen watertank is overigens voorzien van verwarming, zodat er ook bij nachtvorst doorgewerkt kan worden. De schone stenen worden nu in zes banen geleid.
Frequentiegeregelde motorreductoren versnellen vervolgens korte transportbandjes, zodat de benodigde ruimte tussen de stenen onderling ontstaat. Om halve stenen en sluitstenen (vanwege de vorm "bisschoppen" genoemd) te scheiden van de gewone stenen worden ze tijdens transport met behulp van sensoren onder de band (loadcellen) gewogen. De weegcomputer is gekoppeld met de sensoren en bestuurt de luchtcilinders die de stenen bij afwijkend gewicht automatisch verwijdert. De band zakt en de stenen vallen op de onderliggende afvoerband.
Een meting stelt vast of de stenen in de hoogte of de breedte liggen en stuurt zonodig het draaistation aan om ze in de hoogte te positioneren, ofwel 90 graden te draaien. Om te bepalen of de bovenkant ook werkelijk boven ligt, detecteren laserstralen de afkanting aan de bovenzijde en draaien de steen eventueel 180 graden.
Met een door Abresch ontwikkeld systeem met laserstralen (systemen met camera's werkten vanwege reflectie niet betrouwbaar) wordt het oppervlak afgetast. Zes lasers meten per steen de lengte, breedte en hoogte (diepte) van de beschadigingen. Het gewenste percentage van gaafheid is instelbaar en bij onvoldoende kwaliteit worden deze stenen afgevoerd via een transportband. De gave stenen gaan door!
Om het legverband te realiseren gaan drie banen door in de lengte. De andere drie banen gaan over naar twee en worden in de breedte geleid. Uiterst vernuftig positioneert de machine nu de stenen in één van de drie gewenste verbanden (keeperverband, blokverband of dubbel-halfsteensverband) op platen en via een lift met schaartafel op de pallets. Per drie lagen worden de stenen met draad omsnoerd, terwijl in 7 lagen wordt gestapeld. Via de rollenbaan worden de pallets met stenen afgevoerd en gereed gezet voor herbestrating! Lege pallets komen weer terug via het onderliggende retoursysteem. Voor deze havenstenen (de ombouw naar een andere steensoort is mogelijk) is de maximum capaciteit van de installatie 6000 stenen per uur ingaand en 4000 stenen per uur uitgaand, hetgeen in de praktijk neerkomt op ongeveer 600 m2 per dag.