Duurzaam EN MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ondernemen (MVO)

 

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen in Europa.  Trending in de media en vaak hét gespreksonderwerp in het politieke en publieke debat. Klimaatverandering, arbeidsomstandigheden, vergrijzing; zo maar wat termen die kunnen worden geassocieerd met maatschappelijk verantwoord ondernemen. 

 

Als bedrijf draagt ook Abresch verantwoordelijkheid voor de maatschappij. Door in activiteiten en processen daar waar mogelijk rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en/of eerlijke ketens trachten wij toekomstbestendig te ondernemen.

 

In 2022 heeft Abresch een MVO certificaat ontvangen waarmee we de prestaties op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Onder nemen (MVO) hebben laten beoordelen en laten vast leggen. We zijn er trots op om vanaf dit moment een rating te hebben van 2 sterren. Waarmee we weer een stap verder kunnen maken naar eventuele verbeteringen en verregaande maatregelen.

Veiligheid EN GEZONDHEID EN VCA*

 

Er wordt bij Abresch veel aandacht besteed aan het bieden van goede en veilige werkomstandigheden aan het personeel door het nemen van effectieve maatregelen voor een gezonde werkplek. Veiligheid en gezondheid is een topprioriteit. We zijn dan ook al meer dan 15 jaar VCA* gecertificeerd.

Milieu

 

Iedereen kan iets doen om minder belastend te zijn voor het milieu. De eerste stap naar minder milieu-impact is om met een andere blik naar het eigen productieproces te kijken. Is het mogelijk om met minder of andere, meer duurzame productiemiddelen hetzelfde of misschien zelfs wel méér te doen?  Metaalbedrijven verbruiken tijdens de productie veel energie. Op het vlak van energiebesparing liggen dus grote mogelijkheden.

 

De volgende stappen zijn hiertoe gezet :

 

CO₂ neutraal tanken

 

Abresch neemt deel aan de campagne 'Tank aan de toekomst' en tankt sinds april 2016 CO₂ neutraal .  AgriSneltank levert met de campagne ‘Tank aan de Toekomst’ als eerste in Nederland klimaatneutrale brandstof. Deze actie is het resultaat van de samenwerking tussen AgriSneltank met het Zeeuws Klimaatfonds. Klanten die deelnemen aan deze campagne dragen actief bij aan een schoner milieu. Het Zeeuws Klimaatfonds compenseert de verbruikte brandstof door duurzame investeringen te doen in energiebesparingsprojecten in de provincie Zeeland.

 

Voor meer informatie : 

 

Led verlichting in bedrijfspanden en kantoren

 

In december 2016 is in de bedrijfspanden en in de kantoren de verlichting vervangen door LED verlichting.

De voordelen daarvan zijn :

 

-  Tot 70% minder energieverbruik

-  Een lagere CO₂ footprint

-  Werkplekken profiteren van een hogere lichtopbrengst

-  Langere levensduur lichtbronnen

 

Renovatie daken van bedrijfspanden en voorzien van zonnepanelen

 

In 2020 zijn de daken van de bedrijfspanden grondig gerenoveerd.  De asbestdakbedekking is verwijderd en de daken zijn voorzien van een nieuwe dakbedekking.  Tevens is - daar waar nodig - de dakconstructie verstevigd ten behoeve van het plaatsen van zonnepanelen.  De meer dan 1500 zonnepanelen stellen ons in staat om volledig in onze eigen stroombehoefte te kunnen voorzien. Bovendien wekken we zóveel groene stroom op, dat we ook flink wat kWh terug kunnen leveren.  Ook hiermee dragen we bij aan een lagere CO₂ uitstoot.

 

Recycling van afvalstoffen

 

De grondstoffen op onze aarde zijn niet oneindig en daarom is het uitermate belangrijk om daar zo duurzaam mogelijk mee om te gaan. Metalen zijn goed recyclebaar en daarmee kunnen zelfs onze afvalstoffen omgezet worden tot nieuwe grondstoffen van topkwaliteit. We scheiden ons afval dus aan de bron.  Wij scheiden daarom ons metaalafval, houtafval, papierafval en plasticafval zo efficiënt en duurzaam als mogelijk, zodat deze weer goed te recyclen zijn.  Zo doen wij er alles aan om het milieu zo min mogelijk te belasten.

INGEBRUIKNAME VAN ENERGIE OPSLAG SYSTEEM

 

Omdat de energiemarkt continue in beweging is en er steeds meer vraag komt naar opslag van duurzame (zonne)energie hebben we in de zomer van 2024 een serie thuis batterijen laten installeren. Deze werken samen met een energie management systeem (EMS) en dit systeem bestuurt onze zonnepanelen en de inzet van de batterijen. Het EMS systeem stemt bovendien af op de schommelende prijzen op de energiemarkt en zorgt zo voor optimalisatie van het stroomverbruik en terug levering.

AANSCHAF VAN ELEKTRISCHE BEDRIJFSWAGENS (EV)

 

Na de installatie van de zonnepanelen was voor Abresch de volgende logische stap om een deel van het wagenpark om te zetten naar Electrische Voertuigen (EV). Deze zijn in 2021 en in 2023 aangeschaft en met meerdere 11 kW laadstations op het parkeerterrein kunnen we vrijwel alle laadsessies uit eigen zonne-energie voorzien. Ook voor gasten staan deze laders ter beschikking (type-2 stekker).